Van 29 tot en met 31 januari 2016 presenteert BAK, basis voor actuele kunst de driedaagse bijeenkomst New World Summit: Stateless Democracy, die wordt georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht, het Centraal Museum Utrecht en de Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO), Brussel. Het is de zesde manifestatie van de New World Summit, een door kunstenaar Jonas Staal opgerichte artistieke en politieke organisatie die zich wijdt aan de oprichting van ‘alternatieve parlementen’ voor stateloze politieke organisaties die worden uitgesloten van democratische processen.

New World Summit: Stateless Democracy verkent de mogelijkheden de praktijk van democratie los te koppelen van de natiestaat. Een centrale rol in het programma is daarbij weggelegd voor vertegenwoordigers van de Koerdische revolutionaire beweging. Deze riep in 2012 het noordelijke deel van Syrië (Rojava) uit tot een onafhankelijke ‘stateloze democratie’ die steunt op beginselen van zelfbestuur, gendergelijkheid en gemeenschappelijke economie.

Deze summit vindt plaats in een tijd die gekenmerkt wordt door toenemend ultranationalisme, uitsluiting van vluchtelingen, de intensivering van de War on Terror, en de opkomst van de zogenaamde Islamitische Staat. Dit heeft tot gevolg dat natiestaten, onder het mom democratie te beschermen, de noodtoestand afkondigen, hun surveillance-apparaat uitbreiden en politieke uitsluiting afdwingen. Deze summit reageert op deze crises door stateloze en autonomistische bewegingen van over de hele wereld bij elkaar te brengen om samen het potentieel te verkennen van stateloze democratie als een transnationaal paradigma dat zich tegen staatsonderdrukking verzet en zich wijdt aan een nieuwe emancipatorische politiek voor de eenentwintigste eeuw.

Voor deze zesde summit wordt een tijdelijk parlement gebouwd in de aula van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Op deze plek werd in 1579 de Unie van Utrecht getekend, die een van de grondslagen van de Nederlandse staat zou gaan vormen. Het parlement is een historische interventie die teruggrijpt naar de oorsprong van de Nederlandse staat om een alternatief in de vorm van stateloze democratie te verkennen. Een ruimte om onze huidige crises te confronteren en de verbeelding van een nieuwe, gemeenschappelijke wereld op te eisen.

New World Summit: Stateless Democracy is de uitkomst van de langdurige samenwerking tussen BAK en Staal in diens hoedanigheid van BAK research fellow. In de loop van de afgelopen drie jaar is deze samenwerking onder meer tot uiting gekomen in het educatieplatform New World Academy. De summit vormt de officiële opening en een integraal onderdeel van de onderzoekstentoonstelling Unstated (or, Living Without Approval) bij BAK.


Programma

Dag I: Failed Democracy. 29.01.2016, 19.00–22.00 uur
Met bijdragen van o.a.: Nancy Hollander (advocaat van Chelsea Manning en Mohamedou Ould Slahi),Birgitta Jónsdóttir (Piratenpartij IJsland). Voorgezeten door: Maria Hlavajova (artistiek directeur BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht)

Dag II: Stateless Democracy! 30.01.2016, 13.00–20.00 uur
Met bijdragen van o.a.: Amina Osse (vertegenwoordiger Democratische Eenheidspartij, PYD, Rojava),Dilar Dirik (Koerdische Vrouwenbeweging), Quim Arrufat (Kandidatuur Volkseenheid, CUP, Catalonië),Jodi Dean (politicoloog en schrijver), Leila Khaled (Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, PLFP),Jennifer McCann (Sinn Féin), Ilena Saturay (Nationale Democratische Beweging van de Filippijnen). Voorgezeten door: Joost Jongerden (academicus en schrijver), Vincent W. J. van Gerven Oei(schrijver), Sana Soleiman Elmansouri (World Amazigh Congress)

Dag III: Future Democracy? 31.01.2016, 1-8 PM 13.00–20.00 uur
Met bijdragen van o.a.: Richard Bell (kunstenaar, Aboriginal Tent Embassy), Emory Douglas (kunstenaar, voormalig Minister van Cultuur, Black Panther Partij), Meike Nack (Vereniging van Vrije Vrouwen in Rojava,Weqfa Jina Azad, Rojava), Sutharajan Nadarajah (Tamil Eelam), Simon P. Sapioper (Republiek West-Papoea), Vivian Ziherl (Frontier Imaginaries), We Are Here (vluchtelingencollectief), Barcelona en Comú. Voorgezeten door: Jolle Demmers (academicus, Center for Conflict Studies, Universiteit Utrecht),Radha D’Souza (academicus en activist), Chris Keulemans (schrijver en journalist).

Locatie

Universiteit Utrecht, Academiegebouw (Aula)
Domplein 29
3512 JE Utrecht

Registratie

De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. U kunt reserveren door een e-mail te sturen naar:reservations@newworldsummit.org