Op donderdagavond 10 december om 18.45 uur start een rondleiding ‘De fictie van documentaire’ door Joram Kraaijeveld, de samensteller van ‘Blik op de Wereld’, onderdeel van De collectie nu. Jij, Art-er, hebt de unieke kans hier bij aanwezig te zijn!

In deze rondleiding geeft Joram Kraaijeveld zijn kijk op de positie van de documentairefilm binnen het van Abbemuseum. ‘Blik op de wereld’ bestaat uit 33 fragmenten uit Nederlandse documentairefilms gemaakt tussen 1913 en 2013, en is tot voorjaar 2016 in de toren van het Van Abbemuseum te zien. Documentairefilm blijkt even fictief als fictiefilm, maar documentaires hebben wel de bijzondere eigenschap om de werkelijkheid te kunnen bevragen. Wat verandert er aan documentairefilms als ze binnen het museum te zien zijn, waar de realiteit vaak juist wordt opgeschort?

Joram Kraaijeveld is assistent-curator bij Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Hij cureert vele exposities en evenementen en werkt daarbij onder andere samen met studenten van Sandberg Instituut, Gerrit Rietveld Academie en Universiteit van Amsterdam.

Wanneer: 18.45 – 20.30
Waar: van Abbemuseum
Aanmelden: h.van.der.heijden@vanabbemuseum.nl.