Cursuskiezer

Naast de 120 ECTS die vast in het curriculum van de studie Kunstgeschiedenis zit heb je nog verplicht 60 ECTS aan vrije ruimte op te vullen. Omdat er nogal veel vakken, minors, stages en andere opties zijn helpen wij je op deze pagina een klein beetje op weg in je zoektocht. Onderstaand vind je meer informatie over hoe je je kan inschrijven voor cursussen, informatie over nieuwe vakken en persoonlijke ervaringen van mede-studenten.

Cursussen zoeken en vinden

Om cursussen te zoeken en te vinden kun je gebruik maken van de Onderwijscatalogus van de universiteit.

Om te zoeken kun je één of meerdere van de velden invullen en dan links onderaan op ‘zoeken’ klikken. Let op dat het juiste studiejaar aan staat en vul het nummer van het blok van waar je naar een cursus zoekt in, eventueel ook het niveau van de cursus.

Zoek je naar een cursus binnen de hele faculteit? Selecteer dan ‘Geesteswetenschappen’ bij faculteit. Nu verschijnen alle cursuspagina’s van je selectie aan de rechterkant. Zoek je naar een cursus van Kunstgeschiedenis? Zoek dan binnen het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis door bij ‘School/Opleiding’ dan ‘Ug School Geschiedenis en Kunstgeschiedenis’ te selecteren. Nu verschijnen er aan de rechterkant alle cursuspagina’s van het departement. Soms zijn er meerdere pagina’s met cursussen, navigeer dan binnen de website.

Let bij het zoeken naar cursussen goed op het timeslot waarin de cursus gegeven wordt, zo kan je rekening houden met je roostering van het blok. Weet je het nog steeds niet zeker of het gaat lukken? Kijk dan ook bij het tabblad ‘Rooster’ op de cursuspagina. Let op: de roostergegevens die hier staan vermeld kunnen wel nog veranderen.

Inschrijven

Inschrijven voor cursussen moet je na het eerste jaar zelf doen, ook voor vakken die standaard in je programma zitten.  Na het inloggen kun je bij ‘Inschrijven’ de cursuscode van je gewenste cursus invoeren, vervolgens klik je op inschrijven. Ter bevestiging krijg je een email op je studentenmail. Als je deze bevestiging niet hebt gehad, neem dan contact op met het studiepunt om zeker te zijn van je inschrijving. Je kunt je voor maximaal 3 vakken tegelijkertijd inschrijven.

Uitschrijven kan ook via Osiris, maar alleen voordat de cursus/het blok is begonnen. Is de cursus al bezig en wil je je toch uitschrijven? Meld dit dan bij de cursuscoördinator, contactgegevens kun je vinden op de Osirispagina van de cursus.

Studiegerelateerde minoren

Een minor is een programma bestaande uit vier cursussen met een samenhangend thema van 30 ECTS. Als student kunstgeschiedenis ben je verplicht om een minor te volgen en deze mag je over de hele universiteit volgen. Kies iets uit waar je interesses liggen maar hou wel rekening met de verdieping of verbreding voor je latere loopbaan. Het is voor je studieplanning verstandig om vroeg te oriënteren op een minor die je zou willen volgen omdat niet elke minor in dezelfde blokken valt. Hieronder zijn een aantal minoren aangegeven die populair zijn onder studenten Kunstgeschiedenis of verder interessant zouden kunnen zijn. Kijk voor alle minoren vooral even op students.uu.nl, hier staat nog uitgebreidere informatie en de ingangseisen.

Inschrijven voor een minor gaat tegelijkertijd met de inschrijving voor cursussen naar een plaatsingscommissie en dient te worden ingevoerd via je persoonlijke Osiris-account. Let op dat bepaalde cursussen van een minor een plaatsingscommissie hebben, toelating wordt onder andere gebaseerd op een inschrijving bij de bijbehorende minor. De meeste minoren hebben een cursus verdeeld over vier blokken, andere zijn verdeeld over een semester.

Creative Cities 
Deze Engelstalige minor richt zich volledig op (zoals de naam al doet vermoeden) op de creatieve processen in de stad. In vier vakken ga je dieper in op de rol van de inwoner die verandert van passief naar actieve deelnemer en vormer van de samenleving. Dit onderzoek je aan de hand van subculturen, artistieke uitingen en nieuwe media en hoe deze zich uiten in de stedelijke dynamiek. Als je geïnteresseerd bent in stadsplanning en creatieve processen is deze minor een hele leuke om te volgen en je hebt in blok 2 en 4 zelfs keuze uit twee vakken om je programma helemaal op jouw interesses aan te laten sluiten. Vooral in het laatste vak City as Stage ga je in op de creatieve processen in de stad en ga je zelf ook creatief aan de slag, er is dus veel ruimte voor eigen inbreng.

Gender Studies 
Ook deze minor is Engelstalig en gaat over de manier waarop gender, etniciteit, religie en seksualiteit onze individuele identiteit vormen maar ook over hoe sociale structuren de moderne maatschappij beïnvloeden. De afdeling Gender is erg groot in Utrecht en staat wereldwijd hoog aangeschreven. Omdat het een interdisciplinair vakgebied is kom je in contact met veel studenten van andere richtingen en leer je op een nieuwe manier kritisch naar je eigen studierichting kijken. Je volgt een historiografisch vak over feministisch gedachtegoed en gaat vervolgens dieper in op de rol van gender in verschillende contexten.

Het Goede, het Ware, het Schone
Deze minor volg je bij de afdeling filosofie en geeft een inleiding in het gedachtegoed van de grote denkers der aarde. De filosofie heeft altijd een relatie met het fundamenteel denken over de maatschappij en is daardoor voor elke vorm van wetenschap relevant. Na een inleidend vak in de filosofie volg je drie vakken over ethiek en politiek, kennisleer en logica en schoonheid en de kunsten. Je zult veel primaire teksten lezen en een gegronde basis krijgen in de westerse filosofie van de oudheid tot nu.

Kunst, Cultuur en Maatschappij
In deze minor onderzoek je rol van kunst en cultuur in de maatschappij. Dit doe je aan de hand van verschillende vakken waar je methodologieën krijgt aangeleerd om onderzoek te doen. Je behandelt de relatie tussen de academische discours en de praktijk en gaat dieper in op de (inter)nationale kunstsector. Stel je hierbij voor dat onderzoek doet naar de tegengestelde belangen van bijvoorbeeld musea en subsidieverstrekkers of maatschappelijke stichtingen en de commerciële kunstsector. Deze minor is een goede voorbereiding op de Master Arts and Society.

Visual Art and Society 
Ook deze minor is weer Engelstalig en vormt een interdisciplinair pakket met geschiedenis, Nederlandse taal en cultuur en kunstgeschiedenis. Verschillende vragen staan centraal, beginnend bij de vraag waarom onze wereld sinds 1850 zo visueel is ingericht en hoe verhoudt het zicht zich tot andere zintuigen. Vervolgens ga je in op de rol van kunst in politiek conflict en de rol van beeld en manifest in uitingen van kunstenaars, je verdiept je in verschillende methodologieën om beeldcultuur te onderzoeken en kijkt daarbij bijvoorbeeld naar tijdschriften, websites, series en Instagram. Deze minor vormt een goede aanvulling op het verdiepingspakket Modern.

Vrije keuzevakken

Naast je minor heb je nog extra ruimte voor vrije keuze vakken, hierin kun je alles kiezen wat je leuk lijkt en waarvoor je aan de ingangseisen voldoet maar er is zoveel keus dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Kunstgeschiedenis heeft zelf ook nog twee keuzevakken die niet vast in het programma zitten maar wel een hele mooie aanvulling zijn op het curriculum.

Blok 3:  Modernisme, avant-gardisme en postmodernisme
In een samenhangende reeks hoorcolleges wordt een beeld geschetst van de meest invloedrijke kunsttheoretische benaderingen en kunstkritieken van vanaf ca.1935 tot heden. De veel gebruikte begrippen modernisme, avant-garde en postmodernisme zullen hierbij als leidraad dienen en in een historische context worden geplaatst. Hierbij wordt ook ingegaan op de wisselwerking tussen kunsttheorie en kunstpraktijk. De cursus wordt afgerond met een korte paper waarin de drie bovengenoemde termen worden getoetst aan een specifiek kunstwerk.

Blok 4:  Het meesterwerk in de moderne kunst
Deze cursus biedt een chronologisch overzicht van de ‘sleutelwerken’ in de kunst van de 20e en 21e eeuw. Elke week ga je in op één kunstwerk en hierbij centraal staat het veranderende begrip van ‘Het Meesterwerk’, dit vormt een uitgangspunt voor een discussie over canonvorming vanuit mondiaal perspectief. Je krijgt halverwege en aan het einde van de cursus twee tentamens, schrijft een paper, en (mocht je ze gemist hebben) er worden weer plaatjes overhoord. De cursus zal gegeven worden door Linda Boersma.